De senaste veckorna har minst sagt varit turbulenta. Jag har testat Crypto Kitties, har köpt julklappar på Amazon med dash, köpt Ledger Nano S hos SALT-Lending för ca 150 kr och breddat mitt innehav. Dessutom har kryptomarknaden varit med om en mindre värdeexplosion. Senaste månaden har Bitcoin ökat 150% i värde, Litecoin rusat flera hundra procent osv. För tillfället går allt uppåt och värdet på min portfölj har självklart ökat också vilket jag kommer till i slutet av blogginlägget.
Mitt innehav
SALT ökade snabbt efter köpet och som mest låg den 100% över inköpskursen. Var det dags att sälja eller behålla?
Jag förde över 7 SALT till plattformen SALT-lending för att, så fort plattformen går live, testa på att låna/låna ut pengar via dem. (Här kan du läsa mer om tjänsten). Dessutom erbjöd de en Ledger Nano S för 5 SALT. Jag hade köpt mina för ca 4 USD vilket innebar att jag fick enheten för ca 150 kr inkl. frakt. Ett riktigt bra pris.
Men resten sålde jag av och fick en förtjänst på ca 85%. Orsak? För att vara medlem på SALT-lending krävs SALT. Den nivå som rekommenderas är Premium vilket kostar 10 SALT. En SALT kostar via deras sida 25USD vilket alltså innebär att ett medlemskap via sidan skulle kosta ca 2000 kr. Samtidig gick det köpa SALT på öppna marknaden för 5-6 USD. Via denna väg kunde man alltså få medlemskap för en femtedel av priset.
Nu ligger däremot SALT på ca 7 USD vilket gör att förtjänsten att köpa dessa tokens via öppna marknaden minskar. Men det är fortfarande ekonomiskt försvarbart.
Det är extremt enkelt att köpa SALT via deras hemsida men billigare att köpa via öppna marknaden. Om stora investerare ska skapa konto på SALT, bryr de sig ens om att de kan spara 1000 – 1500 kr på att köpa SALT och överföra till sitt konto istället för köpa dem lite dyrare direkt via hemsidan? Det finns alltså ett ”övre tak” för värdeökningen. Kanske hoppade jag av lite för tidigt men jag valde att ta vinsten för att kunna testa nya projekt. Återkommer till SALT den dagen de är live.
400 Euro till fond
Ett sätt att differentiera risken är att köpa fonder istället för enstaka valutor/tokens. Än så länge går det enbart att köpa fonder via Iconomi (har i alla fall inte sett andra ställen). Generellt gillar jag deras demokratiska upplägg att olika personer blir ”fondförvaltare” och att dessa får ta del av fondavgifterna. Antalet fonder kommer att öka med tiden och jag har främst intresserat mig för två av dessa. Den ena är BLX (Blockchain Index) och kan liknas med en indexfond på Stockholmsbörsen. Innehavet följer de största valutorna.
Fonden är intressant främst ur ett jämförelseperspektiv. Självklart ska du vara nöjd om du fått en avkastning på 40% under en månad. Men det ska ju då även sättas i perspektiv. Är det fortfarande bra om BLX (indexfonden) ökat med 50%. Precis som med aktier så bör du klå index.
Själv investerade jag istället i Solidum Prime som fördelar innehavet ungefärligt lika på 25 valutor. Ett smidigt sätt att sprida risken och få ta del av de mindre valutorna. Fonden förvaltas av Solidum Capital.
Dash
Som jag tidigare nämnt tror jag starkt på Dash men vill ändå inte att valutan ska väga för tungt i portföljen. Har minskat innehavet till ca 10% av portföljen vilket betyder att jag sålt av en del för att kunna köpa andra valutor och fonder. Skulle gärna haft lite mer i Dash och köper eventuellt i någon dipp framöver.
Certifikat
Det är genom att testa som jag lär mig. Det blev därför självklart att köpa certifikat på Avanza för att hur detta sker och vilka fördelar/nackdelar det finns. Valde Ether då Bitcoin gått upp så extremt senaste veckorna medan Ether ”släpat” efter. Än så länge lyckad affär då certifikatet gått upp 60% på några dagar.
Ten X
Eftersom jag beställt ett Tenxkort vill jag ha en mindre summa i denna token (PAY). Återkommer mer om den när jag fått kortet. Men det som för tillfället intresserar mig är deras återbäringsprogram som gör att 0,5% av alla transaktionssummor ges tillbaka till de som äger dess tokens. Så genom att ha dem kan jag se hur detta fungerar i realitet om några månader när ”återbäringen” sker.
Fördelen med Tenx är att de erbjuder en extremt enkel lösning att använda kryptovaluta i vardagen. Det är ett VISA-kort som kopplas till deras wallet. Därmed kan du lägga in kryptovaluta (än så länge bara Bitcoin men andra valutor är på G) i denna wallet och handla i alla butiker som godkänner VISA. Affären får sin nationella valuta och betalning sker genom att samma värde dras från din kryptovaluta. Kan TenX slå igenom ordentligt 2018….
- ICO – Varför investerar jag i en ICO när risken är så hög? Samma orsak som att jag köper Avanza Certifikatet. Testar jag inte – lär jag mig inte. Återkommer till vilken ICO det är och dess idé.
- Enj – Enjin Coin är en intressant valuta som vill skapa en större flexibilitet på spelmarknaden. Valutan är tänkt att användas inom redan befintliga Enjin-nätverket som erbjuder Guild Hosting, Clan Websites Buildning m.m. Dessutom ska valutan kunna användas för att köpa/sälja digitala produkter från de olika spelen. En investering på chans då Market Cap är lågt och tekniken långt från färdig. Men tanken är god och marknaden enorm.
Nu blir det ingen förändringar på innehavet till efter nyår.