I helgen inledde Venezuelas president Nicolas Maduro stora ekonomiska förändringar som i slutändan binder landets valuta till dess omtvistade och av olja uppbackade kryptovaluta Petro. Presidenten offentliggjorde sin plan under förra veckan och har nu genomfört den.
Som en del av dessa finansiella förändringar devalverade Venezuelas centralbank landets valuta med 95% (cirka fem nollor) på grund av den pågående hyperinflationen. Den nya valutan har fått namnet den “suveräna bolivarn”, och är kopplad till den av olja uppbackade kryptovalutan Petro som president Maduro lanserade tidigare under året i form av en ERC-20 token.
En historisk händelse men med dåliga förutsättningar
Venezuelas skifte till en kryptovalutaknuten valuta är en milstolpe då det är första gången ett land har genomfört en sådan förändring. Ekonomer varnar dock för att devalveringen endast kommer förvärra inflationstakten, vilken enligt Bloomberg växer med 108 000 procent om året.
Delar av landets befolkning har sedan tidigare växlat in sina bolivar mot Bitcoin, trots det förbud som regeringen har infört. Befolkningen har även flytt landet för att undkomma den stora krisen, vilken nu gränsar till att vara en humanitär kris. Även om förutsättningarna för den historiska händelsen inte är särskilt goda, har presidenten trots allt genomfört stora monetära förändringar, och världen har nu ögonen på Venezuela för att se vad dessa resulterar i.
Skiftet till Petro är långt ifrån en ultimat lösning på Venezuelas ekonomiska kris. Landet är fortfarande nära en ekonomisk kollaps. President Maduro riskerar dessutom att förlora makten över landet eller till och med att fördrivas från detsamma. Tidigare i augusti månad genomfördes ett mordförsök med en drönare medan Maduro höll ett tal.
“De dramatiska förändringarna speglar regeringens vilja att göra vad som krävs för att behålla makten,” menar Raul Gallegos, en biträdande direktör på Control Risks, i en intervju med Bloomberg. “Maduro ser sårbar ut, det är tydligt att någonting skulle kunna hända.”
Landets banker och uttagsautomater har varit stängda medan bankerna har arbetat intensivt för att anpassa sig till den nya valutan och dess regler.
Källa: https://www.ccn.com/venezuela-devaluation-boliviar-petro/