Facebook Libra är onekligen en av årets stora kryptonyheter och vi har tidigare rapporterat flertalet gånger om projektet.
Projektet väckte initialt ett enormt intresse och amerikanska lagstiftare var snabba med att försöka bromsa utvecklingen av projektet. Likväl ville lagstiftarna ha mer konkret information från Facebook vilket ledde till att representanter för Libra åkte till amerikanska kongressen för långa och avancerade utfrågningar.
Trycket från de amerikanska lagstiftarna har nu fått flertalet projektmedlemmar att fundera över sin inblandning i projektet. Enligt en rapport från Financial Times har bland annat två partners som varit med från början funderat på vad deras nästa steg skall bli – om de skall fortsätta stödja projektet eller påbörja processen med att dra sig ur. Ytterligare en partner sägs även vara orolig för att deras publika stöd för Facebook Libra skall resultera i att lagstiftare tar sig en närmare titt på deras kärnverksamhet.
Missnöjet växer
Som vi tidigare har rapporterat om så är det tänkt att Facebook Libra skall driftas av en stiftelse med bas i Schweiz och att denna stiftelse skall styras av en rad samarbetspartners. I skrivande stund är det totalt 28 stycken samarbetspartners som är medlemmar i organisationen, däribland Visa, MasterCard, PayPal, Uber och Spotify. Varje samarbetspartner måste investera tio miljoner dollar för att kunna bli en medlem i stiftelsen.
En del av dessa samarbetspartners har nu uttryckt sin oro att det kommer bli svårt att visa sitt öppna stöd för Facebook Libra samtidigt som de vill kunna efterfölja de aktuella regler och lagar som påverkar deras egna kärnverksamheter.
Andra aktörer tycker vidare att Facebook har skött den initiala lanseringen av projektet på ett oprofessionellt sätt. De anser att Facebook borde ha diskuterat projektet mer ingående med lagstiftare före det officiellt tillkännagavs.
Samtidigt som samarbetspartners har irriterat sig över Facebooks något burdusa framfart med projektet ryktas det att Facebook stör sig på några av samarbetspartnerna då Facebook anser sig vara de enda som verkligen backar projektet och vågar sticka ut hakan.
Om detta inte är tillräckligt nog så har även anti-konkurrenslagstiftare inom EU börjat titta närmare på projektet. Allt detta lagstiftningstryck har lett så långt att Facebook till och med har informerat sina investerare om att Libra aldrig kanske släpps.