Kina har minst sagt en tämligen komplicerad relation till kryptovalutor och blockchain.
För bara ett par veckor sedan gick Kinas president, Xi Jinping, ut med nyheten att Kina skulle inkorporera blockchain-teknologi inom en rad områden såsom finans, utbildning och sjukvård. Det påpekades vidare att tekniken kunde medföra ett enormt värdeskapande i den kinesiska ekonomin.
En direkt potentiell påföljd av detta var Bitcoins extrema prisökning på nästan 40 % på mindre än 15 timmar.
Sedan år tillbaka har Kina vidhållit denna tämligen komplexa av-och-på relation till kryptovalutor.
I September 2017 släppte exempelvis kinesiska lagstiftare nyheten om att samtliga kryptobörser i landet skulle stängas ner samt att även utländska kryptobörser, såsom t.ex. Coinbase, skulle blockas i landets omfattande brandvägg.
Kina verkar nu vara tillbaka i högform med att stänga ner kryptobörser.
Blev Binances kontor i Shanghai nedstängt?
Enligt rapportering från The Block och CoinTelegraph så blev Binances kontor i Shanghai nedstängt av en polisrazzia.
Totalt skulle flertalet högre uppsatta chefer samt 50-100 anställda haft kontoret som sin arbetsplats. Enligt källor till The Block tvingades de anställda att antingen jobba på distans eller att flytta till Singapore där Binance även har kontor.
Det ryktas vidare att Binances VD, Changpeng ”CZ” Zhao, samt marknadschefen Yi He var bland den grupp av anställda som valde att förflytta sig till Singapore.
Som ett svar på ryktena skrev CZ själv i en tweet att ”kontor och högkvarter är förlegade koncept och att det är dags att gå vidare”. En annan talesperson för Binance påpekade vidare att Binance inte har några fasta kontor i Kina och att om det finns anställda i Kina så jobbar de enbart på distans.
Är Kinanyheterna bakom senaste dippen i Bitcoinpriset?
Sedan den senaste vågen av nyheter om Kinas aktioner mot kryptobörser baserade i landet har Bitcoin tappat 6 % och Ethereum runt 10 %. Binances valuta, Binance Coin (BNB), var initialt ner 10 % men har därefter haft en viss återhämtning.
Nyheterna kan givetvis haft en omfattande påverkan på kursen – men prisraset behöver inte enbart direkt vara hänfört till de senaste händelserna i Kina.